Ga naar vegan recept

Kokosrijst met bruine bonen en tijm

maandag 13 mei, 2019 - door

Heb jij wel eens kokosrijst gegeten? Het komt erop neer dat rijst gekookt wordt in kokosmelk in plaats van alleen in water. Toen wij op reis waren in Jamaica en wel eens uit eten gingen werd dit tropische gerechtje geregeld erbij geserveerd. Meestal voegen ze er dan ook bonen doorheen. Om die reden noemen de Jamaicanen het gerecht dan ook ‘rice and peas’. Tijdens het eten van deze rijst met bonen krijg je direct het Caribische gevoel. Wie wil dat nu niet? Kokos smaken zijn onder andere erg belangrijk voor de Thaise en Zuid-Aziatische keuken.

Voor dit recept gebruik ik geen gewone rijst, maar zilvervliesrijst. Dit is namelijk veel voedzamer. Daarnaast voeg ik ui, bonen, tijm en knoflook toe waardoor het gerecht nog meer smaak krijgt. Bovendien zijn het gezonde ingrediënten. Combineer de rijst bijvoorbeeld met een curry of een simpele salade. Voor dit recept gebruik ik Nederlandse bruine bonen, maar kidneybonen zijn ook prima. Je kunt overigens het recept voor de Jamaicaanse groente stoofpot hier vinden.

Ingrediënten kokosrijst

 • Zilvervliesrijst, 150 gram
 • Blik bruine bonen, 400 gram
 • Ui, fijn gesneden
 • Knoflook, 2 tenen, geperst
 • Tijm, 1 theelepel
 • Kokosmelk, 200 ml
 • Water, 200 ml
Recept kokosrijst met bonen en tijm Recept kokosrijst met bonen en tijm

Recept kokosrijst

 1. Als eerste spoel je de Nederlands bruine bonen af en laat je ze uitlekken in een vergiet. Verwijder de dikke vloeistof waarin ze zijn verpakt.
 2. Verhit daarna een wok met olijfolie op middelhoog vuur en fruit de ui aan. Voeg zodra de ui gefruit is zowel de zilvervliesrijst als de tijm en knoflook toe.
 3. Blijf tussendoor roeren en voeg dan 200 ml kokosmelk en 200 ml water toe. Kook de zilvervliesrijst zachtjes 8 minuten totdat al het vocht door de rijst is opgenomen. De hoeveelheid water en kokosmelk die je moet toevoegen hangt vanzelfsprekend af van welke hoeveelheid rijst je gaat maken. Wel kun je deze verhoudingen toepassen. Daarbij kan de kooktijd afwijken wanneer je een ander soort rijst gebruikt. Lees daarom ook eerst de instructies op de verpakking goed door.
 4. Voeg als laatste de bruine bonen toe en schep vervolgens alles om. Haal dan de wok van het vuur en dek deze af met een deksel of aluminiumfolie. Laat de kokosrijst ten slotte nog ongeveer 5 minuten staan. Op deze manier worden de bruine bonen goed verwarmd.

Tips

 • Kies bonen die je het lekkers vindt.
 • Serveer met een frisse salade of gegrilde groenten.
Rijst met bonen en tijm Rijst met bonen en tijm

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD