Rauwe koolrabi salade

dinsdag 1 december, 2020 - door

Even geen behoefte aan warm eten, dan zit je goed met deze rauwe salade met koolrabi en biet. Op deze herfstdagen ben je al snel geneigd om calorierijke wintergerechten klaar te maken, maar af een toe een salade is niet verkeerd. Want in de decembermaand zijn wij toch geneigd om iets meer te snoepen en dat moet er uiteindelijk ook weer af. Vandaar deze lichte en knapperige couscoussalade die weer een beetje balans brengt.

Hoe koolrabi bereiden?

Bij de Ekoplaza heb ik heerlijke groenten gescoord waaronder bosbiet en koolrabi. Dat zijn nu net de groenten die wij niet vaak eten. Het is altijd leuk om eens uit je comfortzone te stappen en eens iets heel anders te maken. Koolrabi is eigenlijk een vergeten groente. Dat is jammer, want koolrabi is knapperig, fris en iets zoetig. Echt heel lekker voor door een salade. Het lijkt een beetje op radijs, maar dan minder pittig. Koolrabi kun je ook roosteren in de oven met wat krieltjes bijvoorbeeld. Nu wilde ik een salade eten met rauwe groenten dus de bieten en de koolrabi heb ik geschild en fijngesneden. De appel combineert er goed bij en vijgen zorgen voor zoetheid in de salade. Geroosterde zonnebloempitten en een citroen mosterddressing maken deze couscoussalade af.

Ingrediënten

  • Couscous, 150 gram
  • Bosbiet, 2 stuks
  • Koolrabi, 1 stuk
  • Appel, 1 stuk
  • Vijgen, 3 stuks
  • Zonnebloempitten, 2 handjes
  • Sap van een halve citroen
  • Vegan light mayo, 3 eetlepels
  • Mosterd, 1 theelepel
  • Ahornsiroop, 1 eetlepel
  • Gemalen peper
  • Olijfolie
Rauwe salade met koolrabi en bosbiet
Rauwe salade met koolrabi en bosbiet

Recept koolrabi salade

  1. Bereid de couscous en zet opzij.
  2. Maak de dressing door de mayo, citroen, mosterd en ahornsiroop bij elkaar te mixen. Voeg naar smaak gemalen peper toe.
  3. Rooster de zonnebloempitten goudbruin in de koekenpan met een drup olijfolie.
  4. Verwijder de stengels en de schil van de koolrabi. Je kunt dit met een dunschiller doen, maar ik vind dat het gemakkelijker gaat met een schilmesje. Snij in plakken en vervolgens in julienne reepjes.
  5. Snij de boven- en onderkant van de biet eraf en schil met een dunschiller. Hierna spoel je de bieten af. Eerst snij je hier plakken van en vervolgens in julienne. Dit hoeft allemaal niet zo netjes, als het maar fijn gesneden is.
  6. Was de vijgen en snij in 4 parten.
  7. Ook de appel was je goed schoon en snij je julienne of in fijne blokjes.
  8. Mix alles door elkaar en serveer de rauwe koolrabi salade met de mosterddressing en geroosterde zonnebloempitten.

Tips

  • Lekker om er een vegan feta doorheen te doen, die van Violife vinden wij heel goed.
  • Je kunt ook prima de koolrabi en bosbiet eerst in de oven roosteren alvorens in de salade te doen. Snij de biet en koolrabi dan in stukken en rooster dit zo’n 30 minuten op 220 graden met een beetje olijfolie en zeezout totdat het beetgaar is. De vijgen kun je overigens ook even mee opwarmen de laatste 10 minuten.
  • In plaats van couscous kun je rijst of quinoa nemen.
  • Voor biet uit de oven bekijk dan ons vergeten groenten recept.
Koolrabi en bosbiet kun je prima rauw eten
Koolrabi en bosbiet kun je prima rauw eten
Foodshoot koolrabi biet salade

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD