Ga naar vegan recept

Vegan aardappelsalade

maandag 8 juli, 2019 - door

Deze vegan aardappelsalade is bij uitstek lekker voor bij de barbecue, picknick of ergens mee naar toe te nemen. Bovendien is dit recept gemakkelijk in enorm hoeveelheden te maken voor wanneer je met een groot gezelschap bent. Een koud bijgerecht is altijd lekker voor warme zomerdagen, want in warme maaltijden heb je toch vaak minder trek.

Aardappelsalade wordt ook wel huzarensalade of slaatje genoemd en zijn meestal niet vegetarisch, laat staan veganistisch. Vaak zit er namelijk ook vlees in verwerkt. Hoewel de aardappels meestal geschild worden kies ik ervoor dit juist niet te doen aangezien de voedingswaarde hoger wordt. Niet alleen gezonder, maar ook scheelt het ontzettend veel tijd.

Verder is deze salade veganistisch en heb ik er ook nog allerlei lekkers aan toegevoegd. Door middel van appel en radijs wordt de salade fris en knapperig. Daarnaast zit er verse bieslook, augurk en rode ui in verwerkt. De saus die als basis dient bestaat onder andere uit vegan mayo, sojayoghurt, ketjap, mosterd, olijfolie en citroen. Kortom, een vegan aardappelsalade afgeladen met pure smaken en gezonde ingrediënten met als resultaat een heerlijk zomers gerecht.

Ingrediënten vegan aardappelsalade

  • Vastkokende aardappelen, 2 kilo
  • Appel, 2 stuks, zoetzure smaak (bijvoorbeeld Elstar), in stukjes gesneden (laat de schil er omheen)
  • Radijs, 12 stuks, fijngesneden
  • Augurk, 8 stuks, in fijne blokjes
  • Rode ui, 2 stuks, gesnipperd
  • Bieslook, 4 eetlepels fijngehakt
  • Olijfolie, 4 eetlepels
  • Sap halve citroen
  • Remia plantaardige mayonaise, 2 eetlepels
  • Sojayoghurt, 2 eetlepels
  • Zoete ketjap manis, 2 theelepels
  • Mosterd, 3 theelepels of voeg meer naar smaak toe
  • Gemalen peper
Huzarensalade met appel en radijs Huzarensalade met appel en radijs

Bereiding vegan aardappelsalade

  1. Ten eerste was je de aardappels goed schoon. Indien nodig gebruik je een borstel om vuil en zand te verwijderen.
  2. Doe vervolgens de aardappelen in een grote pan met kokend water. Vervolgens laat je ze ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken, totdat ze beetgaar zijn. Prik tijdens de laatste minuten even met een vork in een aardappel om te checken. Ze moeten immers niet te gaar zijn met het gevolg dat ze uit elkaar vallen.
  3. Indien de aardappels klaar zijn, giet je ze af en laat ze dan afkoelen tot kamertemperatuur. De aardappelen snij je pas in blokjes wanneer je daadwerkelijk de huzarensalade gaat bereiden. De schil mag je er natuurlijk af halen, maar waarom zou je dit doen.
  4. Nadat je de aardappels hebt gesneden voeg je vier eetlepels olijfolie toe. Doe hetzelfde met gemalen peper en het sap van de citroen. Schep alles om.
  5. Bereid nu de dressing door de mosterd, ketjap, mayo en yoghurt en bij elkaar te mixen.
  6. Als laatste doe je de appel, ui, radijs, augurk en bieslook (niet alles) erbij. Doe hetzelfde met de dressing en schep alles goed om zodat alle onderdelen elkaar goed raken.
  7. Ten slotte adviseer ik je om de vegan aardappelsalade een paar uurtjes in de koelkast te laten staan. Daarmee trekken de smaken mooi in.
  8. Serveer de salade in een grote schaal en garneer met de bieslook en gemalen peper.
  9. Als je aardappelsalade overhoudt kun je deze prima bewaren voor enkele dagen in de koelkast.

Tips

  • Lekker is om er gehakte walnoten in te verwerken. Daarmee krijg je nog meer knapperigheid.
  • Bleekselderij is ook heel fris om toe te voegen.
  • Gebruik kappertjes in plaats van augurken.
  • Je kunt de aardappelen ook een dag van tevoren koken indien je op een later moment de vegan aardappelsalade gaat maken. Mits bewaard in de koelkast.
Heerlijke vegan aardappelsalade, lekker voor bij de barbecue Heerlijke vegan aardappelsalade, lekker voor bij de barbecue

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD