Vegan kerstkoekjes recept
maandag 7 december, 2020 - door errer backdrops
- 17 personen
- Internationaal
- Snack, Tussendoortje, Feest, Kerst
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Het is over minder dan drie weken alweer kerstmis en dit vegan kerstkoekjes recept is een echte aanrader voor als je nog aan de slag wilt in de keuken. Sowieso zijn uitsteekkoekjes altijd leuk om te maken! Deze kerstkoekjes (ook wel kerstkransjes) zijn lekker knapperig en bovendien gemaakt zonder toegevoegde suikers. Daarbovenop zien ze er ook nog vrolijk uit en kom je helemaal in de kerstsfeer! Ga jij ze ook maken?
Gezonde suikervrije kerstkoekjes
De kerstkoekjes zijn op zichzelf al superlekker, maar wanneer je ze bestrijkt of doopt in gesmolten pure chocolade worden ze natuurlijk nog hemelser! En ja, dan is het natuurlijk ook gezellig om er wat spikkels in kerstkleuren overheen te strooien. Dat maak de koekjes helemaal kerstig en feestelijk. Ik vind het belangrijk dat er geen ladingen suiker in mijn baksels zitten dus ik probeer ze naast het veganizen ook zo gezond en voedzaam mogelijk te maken. Zo gebruik ik in dit recept volkorenmeel in plaats van bloem, dadels in plaats van suiker en voeg ik 74% pure chocolade toe. Zo geniet je in ieder geval van redelijk gezonde kransjes.
Vegan kerstkoekjes niet 100% vegan
De koeken kun je decoreren naar jouw eigen smaak. Je kunt de koekjes ook glazuren met behulp van poedersuiker en water en er van alles op tekenen. Zelf hou ik enorm van chocolade dus dat is mijn basis. Na het bestrijken (of dippen) kun je er van alles op strooien. Er zijn zoveel leuke decoraties verkrijgbaar, maar je kunt ook nootjes, geraspte kokos of suiker over de chocolade sprenkelen. Zelf heb ik kerst spikkels gebruikt, want dit vind ik typisch bij deze kerstkoeken passen. Maar let op dat het strooisel vegan is (wanneer je vegan bent), want zelf heb ik ook deze fout gemaakt. Naderhand ben ik er namelijk achter dat het E901 nummer in de kerst spikkels zit en na research weet ik dat E901 bijenwas is. Dat wordt gebruikt als glansmiddel. De kerstkoekjes zijn dus eigenlijk niet 100% vegan in dit recept, maar dat kun je gelukkig heel makkelijk aanpassen.
Ingrediƫnten kerstkoekjes
- Volkorenmeel, 200 gram
- Dadels ontpit, 145 gram
- Vioblock unsalted boter, 120 gram, koud uit de koelkast
- Kaneel, 1,5 theelepel
- Gemalen kruidnagel, 0,3 theelepel
- Gemberpoeder, 0,3 theelepel
- Nootmuskaat, 0,3 theelepel
- Musketzaad, kerst spikkels (zijn dus niet vegan, er zit E901 (bijenwas) in)
- Pure vegan chocolade minstens 74%, 100 gram (ik had over, minder kan dus ook)
Recept vegan kerstkoekjes
- Doe de dadels in een keukemachine en draai totdat ze fijngemalen zijn. Indien je geen keukenmachine hebt moet je ze heel fijnsnijden.
- Snij de koude boter in stukken en voeg toe aan de keukenmachine samen met het volkorenmeel en de specerijen.
- Draai totdat er een bal ontstaat of in ieder geval samengeklonterde stukken deeg ontstaan. Haal het deeg eruit en kneed nog even door tot een egale bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg een half uurtje in de koelkast om te rusten.
- Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht met meel.
- Handig is om ook de deegroller elke keer even iets te besmeren met meel, zodat het deeg niet plakt. Rol het deeg tot een dikte van zo’n 0,4 cm.
- Gebruik een leuke uitsteekvorm om de koekjes mee uit te steken. Neem een grote vorm wanneer je er ook nog een gat in maakt. Na het uitsteken heb ik met een appelboor een gat in het midden gemaakt.
- Leg een vel ovenpapier op de bakplaat en leg hier de koekjes. Zorg ervoor dat de koekjes niet tegen elkaar aan liggen. Ik moest twee keer bakken, want het paste niet op de bakplaat.
- Draai vervolgens van het resterende deeg weer een bal.
- Bak de koekjes op 175 graden in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin afhankelijk van je oven. Check dit even tegen het einde van de oventijd.
- Laat de koekjes goed afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Zet een klein pannetje met water op het vuur en zet hierboven een schaal zodat dit het water raakt. Laat het water niet koken. In de schaal doe je de chocolade in stukken. Roer totdat de chocolade gesmolten is.
- Bestrijk de koekjes met de chocolade met behulp van een bakkwast. Besprenkel er vervolgens decoratie overheen naar keus. Je kunt ook de koekjes tot de helft in de chocolade dippen. Dit geeft een leuk effect.
- Laat de chocolade uitharden, maar niet in de koelkast want dan worden de kerstkoekjes taai.
Tips
- Je kunt ook de bovenkant van de kerstkoekjes dippen in de chocolade in plaats van bestrijken.
- Bestrooi de koekjes met wat je maar lekker vindt, dit kan van alles zijn zoals zeezout, stukjes amandelen, pistache, suiker of kokos schaafsel.
- Verpak de kerstkransen luchtdicht. Dan zijn ze zeker een aantal dagen houdbaar.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD