Ga naar vegan recept

Vegan sushi bowl

zaterdag 25 april, 2020 - door

Deze heerlijke vegan sushi bowl zit boordevol groenten. Enorm gezond en ook nog eens gemakkelijk te maken. Nu de temperaturen omhoogklimmen, eten wij steeds vaker salades.

Een half jaar geleden aten wij nog vis en voegden wij geregeld verse zalm of tonijn toe aan onze bowls. Nu wij geen vis meer eten, kiezen we voor een andere eiwitbron. Meestal voegen we tempeh of tofu toe, maar met alleen sojabonen kan het ook prima.

Deze sushi bowl bevat gemarineerde tempeh en zilvervliesrijst. Als groenten heb ik gekozen voor onder andere spinazie, taugé en rode kool. En vergeet de appel niet, die geeft een fijne frisse smaak.

Sushi bowls of eigenlijk poke bowls komen oorspronkelijk uit Hawaii en bestonden eerst alleen uit vis, zeewier en kukui noten. Poke betekent ‘’kruisgewijs in stukjes snijden’’ en dit verwijst naar de stukjes rauwe vis die van oorsprong in het gerecht verwerkt zitten. Vissers aten dit gerecht voornamelijk om restjes vis op te maken.

Maar zo rond 2012 begon de poke bowl trend in de Verenigde Staten en inmiddels zie je veel vrolijke en goed gevulde varianten met allerlei verschillende ingrediënten. Verse rauwe vis, rijst en groente staat centraal in dit gerecht, maar intussen zie je in plaats van vis ook tofu, kip en zelfs rundvlees. Voor vegetariërs en veganisten zijn er ook genoeg opties zoals dit heerlijke vegan poke bowl recept.

Ingrediënten Sushi bowl

Sushi bowl

  • Spinazie, 2 grote handen, in stukken gescheurd
  • Tempeh, 200 gram, in blokjes
  • Appel, in kleine blokjes
  • Rode kool, fijngesneden
  • Zilvervliesrijst 80 gram (koolhydraatbeperkt)
  • Taugé, 2 handen, afgespoeld
  • Peen, geraspt
  • 2 nori vellen, in stukjes gescheurd
  • Zeewiersalade, bakje 125 gram
  • Sesamzaadjes, 2 theelepels
  • Avocado, in schijfjes

Marinade tempeh

  • Teen knoflook, fijngesneden
  • Gember, stukje 2 x 1 cm, geraspt
  • Sojasaus, 1 eetlepel
  • Sesamolie, 2 theelepels

Dressing

  • Sojayoghurt, 3 eetlepels
  • Plantaardige mayo, 1 eetlepel
  • Sap halve limoen
  • Sojasaus, 1 theelepel
  • Wasabi, 3 cm, toevoegen naar smaak
  • Sesamolie, 1 theelepel
Vegan poke bowl
Snel en makkelijk te maken vegan poke bowl

Bereiding vegan sushi bowl

  1. Doe de ingrediënten van de marinade bij elkaar en voeg de tempeh hierbij. Schep om en zet voor 10 minuten opzij.
  2. Kook de zilvervliesrijst gaar en zet opzij.
  3. Bak de tempeh in een koekenpan mooi bruin.
  4. Maak de dressing door alles bij elkaar te doen en meng goed door elkaar. Proef even en pas eventueel aan naar je eigen smaak.
  5. Pak een groot diep bord en maak de vegan poke bowl op. Verdeel de spinazie, tempeh, peen, zilvervliesrijst, taugé, appel, rode kool, zeewiersalade en avocado over het bord. Garneer met de dressing, stukjes nori en sesamzaadjes.

Tips

  • Quinoa is een goede vervanger voor zilvervliesrijst en is ook erg voedzaam.
  • Voeg edamame bonen toe aan de bowl. De tempeh zou je dan ook weg kunnen laten.
  • Varieer met groenten zoals julienne biet, mango, paprika, komkommer en radijs.
Vegan sushi bowl
Vegan sushi bowl
Gezonde vegan poke bowl
Gezonde vegan poke bowl

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD