Lees ons artikel

Review: Vegan Zeastar Crispy Lemon Shrimpz

donderdag 27 augustus, 2020 - door

Voor het eerst hebben wij een plantaardig alternatief voor zeedieren geproefd van Vegan Zeastar, namelijk de Crispy Lemon Shrimpz. Op Instagram zag ik veganistische zalm voorbijkomen en dat vond ik maar wat interessant, want wij vonden vis altijd lekker. Dus na onderzoek heb ik online bij de Jumbo een bestelling geplaatst met in het winkelwagentje o.a. de Lemon Shrimpz, Zalmon Sashimi en Notuna Sashimi. Als eerste testen we de diervrije garnalen.

Producten Vegan Zeastar

De producten van Vegan Zeastar zijn bekend van restaurantketen Vegan Junk Food Bar en zijn sinds kort ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, namelijk bij Jumbo en Deen. De plantaardige alternatieven zijn ontstaan uit een samenwerking met het Nederlandse Vegan XL. Het bedrijf heeft vervangers gemaakt voor zalm, tonijn, garnalen en calamares. Door de toevoeging van zeewierextract ontstaat de geliefde vis-achtige smaak. Deze visvervangers zijn ongetwijfeld een grote doorbraak in de plantaardige markt.

Geen vlees, wel vis

Steeds meer mensen laten vlees liggen, maar eten vaak nog wel vis. Zelf aten wij ook al lang geen vlees meer, maar af en toe nog wel een stukje zalm of makreel. Onze redenen hiervoor: we vonden het lekker, voor onze gezondheid en omdat we vis eten ‘minder zielig vonden dan het eten van vlees’. Alle drie de redenen zijn natuurlijk onzin en kan ik nu heel gemakkelijk weerspreken. Nou ja, vis zouden we nu nog steeds lekker vinden natuurlijk, maar wanneer hier een redelijke vervanger voor zou zijn is er geen enkele reden meer om nog vis te eten.

Veganistische garnalen van Vegan Zeastar
Veganistische garnalen van Vegan Zeastar

Redenen om geen vis te eten

Wij dachten altijd dat het eten van vis gezond was, maar dat klopt niet. Oceanen zijn bevuild en vis bevat plastic deeltjes, zware metalen, PCB’s en dioxines. Deze giftige stoffen komen uiteindelijk op je bord. Dat wil je niet. Onze laatste reden dat er minder dierenleed zou zijn bij het eten van vis slaat natuurlijk nergens op. Toch denk ik dat veel mensen, net als wij hierom eerst stoppen met vlees. Mensen kunnen zich moeilijk met vissen identificeren. Ze staan verder van ons af. Vissen hebben een lager knuffel gehalte, zijn koudbloedig en leven in water. Toch vreemd, want een vis is ook een dier en kan net als wij stress, angst en pijn ervaren. Vissen hebben net als elk levend wezen recht om te leven. Bovendien is de milieu schade enorm. Oceanen raken leeg en het ecologisch evenwicht raakt verstoord. Kortom, genoeg redenen om te stoppen met vis.

Niet in de schijf van Vijf

De visvervangers zijn ontwikkeld met als doel de overbevissing tegen te gaan. Niet om te voldoen aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Het voedingscentrum hanteert criteria waarbij vleesvervangers minimaal 20 energieprocent eiwit moet bevatten. De Vegan Zeastar producten voldoen daar niet aan. De Kalamariz bevat 2%, de tonijn en zalm 2,3% en de Lemon Shrimpz 13%. Deze diervriendelijke alternatieven zijn dus geen volledige vervanger qua eiwitgehalte. Maar wat zou het eigenlijk? Eiwitten kunnen we ook uit andere producten halen zoals peulvruchten, noten, zaden, seitan, tofu en tempeh. De visvervangers zijn er enkel voor mensen die af en toe van de smaak van vis willen genieten zoals wij.

Vegan Zeastar shrimpz

 • Merk: Vegan Zeastar (voorheen Vegan Seastar zoals ik begrijp)
 • Prijs: €5,49
 • Aantal: 8 garnalen
 • Bereiding: Goudbruin frituren
 • Verkrijgbaarheid: in de diepvries bij Jumbo en Deen. Wij hebben de Lemon Shrimpz, Zalmon Sashimi en Notuna Sashimi online besteld. Van anderen had ik vernomen dat de producten niet bij alle Jumbo filialen verkrijgbaar zijn. Wellicht kun je het wel bestellen bij medewerkers in jouw dichtstbijzijnde filiaal.
  • Water 63%
  • Aardappelzetmeel 12%
  • Broodkruimel 7% (bevat tarwe, soja)
  • Sojaolie 6,5%
  • Tarwevezel
  • Niet-GGO soja-eiwitpoeder
  • Geleermiddel (konjac poeder, carrageen)
  • Citroenextract 1%
  • Zeewierextract
  • Suiker
  • Zout
  • Kleurstof (paprika extract)
Diervriendelijke garnalen verkrijgbaar bij de Jumbo
Diervriendelijke garnalen verkrijgbaar bij de Jumbo

Smaak en structuur

Het frituren van de Shrimpz kan iedereen en is in enkele minuten gepiept. De garnalen worden mooi goudbruin en krijgen een krokant jasje. Na het frituren blijven ze stevig, maar tegelijkertijd zijn ze aan de binnenkant zacht en sappig. Ook komt de structuur overeen. Grappig is ook dat er onder het crunchy jasje een subtiel rood laagje over de garnaal heen zit zoals je dat ook ziet bij een ‘normale’ garnaal. Hier zal het paprika extract verantwoordelijk voor zijn vermoed ik. Wij vonden de Vegan Zeastar Shrimpz subtiel naar citroen smaken en dat maakt ze lekker fris. Zoals bij alle producten die gepaneerd zijn, proef je natuurlijk ook de buitenkant. Al met al een enorm succes en de garnalen zijn niet van echt te onderscheiden.

Lemon Shrimpz als snack

Gezond zijn de garnalen niet, maar dat moet ook niet het doel zijn van dit product. Want deze vegan garnalen zijn ideaal om als snack te eten. Serveer met een heerlijke citroenmayonaise, cocktailsaus of knoflooksaus. Persoonlijk houden wij van een frisse saus, vandaar hieronder mijn recept voor een simpele citroenmayo. Kortom, deze Shrimpz van Vegan Zeastar zijn de perfecte snack voor op een feestje of op een borrelplank. En de vriendelijke garnaal zal ook niet misstaan op een menukaart van elk willekeurig terras of tapas bar. Ook om de veganisten tegemoet te komen, want op veel menukaarten zijn helaas nog geen plantaardige snacks te vinden.

Recept citroenmayonaise

 • Yoghurt, 1 eetlepel
 • Mayo (minder vet), 1 eetlepel
 • Eetlepel verse citroensap + iets geraspte citroenschil
 • Gemalen peper
Eet de garnalen met een citroenmayonaise als snack
Eet de garnalen met een citroenmayonaise als snack

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD