Ga naar vegan recept

Wortelcake recept in 3 versies

dinsdag 11 augustus, 2020 - door

Eerlijk gezegd ben ik minder goed in bakken dan koken. Er staan tot nu toe welgeteld twee bakrecepten op ons foodblog; pepernoten en gemberkoekjes. Dit hoop ik natuurlijk snel uit te breiden. En altijd als ik weer aan het bakken ben geslagen besef ik weer dat het toch wel heel leuk is. Daarbij kan een baksel enorm gezond zijn en zelfs als ontbijt of gezond tussendoortje dienen. Een wortelcake (ook wel carrot cake) is lekker en kan tegelijkertijd voedzaam zijn, indien je er vezelrijke ingrediënten aan toevoegt. Want in de ingrediëntenlijst van veel bakrecepten zie je vaak toch ongezonde dingen staan zoals ladingen met suiker en witte bloem. Dit schrikt mij enorm af en het eerste wat in mijn hoofd schiet is dat ik de cake wil omvormen tot een gezonde(re) versie.

3 recepten wortelcake

Via Instagram kwam ik op het idee om een wortelcake te bakken. Ik zag een recept voorbijkomen en terwijl ik het recept las wist ik dat ik zou moeten experimenteren met de ingrediënten. Want ik wilde sommige niet toevoegen of er andere voor in de plaats gebruiken. Vandaar dat ik drie versies carrot cake beschrijf, want met de eerste en tweede was ik niet helemaal tevreden. Eerst wilde ik enkel de derde versie op ons foodblog zetten, maar nadat iemand op Instagram zei dat de misbaksels juist het meest lekker zijn naar aanleiding van mijn brokkelende wortelcake, dacht ik, waarom ook niet! Eerlijk gezegd vonden wij de eerste versie heel lekker. Daarnaast houdt de één misschien meer van nat en de ander juist van droog. Vandaar drie versies. Bakken is uiteindelijk gewoon experimenteren. Wij vinden alle versies lekker, maar voor mij is de derde versie het meest ‘perfect’.

Ingrediënten wortelcake 1

 • Volkorenmeel, 300 gram
 • Bakpoeder, 10 gram
 • Baking soda, 4 gram
 • Koekkruiden, 3 theelepels
 • Palmsuiker, 80 gram
 • Zout, 1 theelepel
 • Walnoten, gehakt, 70 gram
 • Geraspte wortel, 150 gram
 • Amandelmelk, 180 ml
 • Olijfolie, 80 ml
Opengebarsten wortelcake, brokkelig
Opengebarsten wortelcake, brokkelig
Lastig plakjes te snijden van de eerste cake
Lastig plakjes te snijden van de eerste cake

Bereiding variant 1: brokkelig en droog

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in met plantaardige boter en vorm er met je handen een vel ovenpapier in.
 2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Dus doe de volkorenmeel, bakpoeder, baking soda, koekkruiden, palmsuiker en zout bij elkaar en mix alles goed door. Dit kun je doen met behulp van een garde.
 3. Doe hierdoor heen de amandelmelk en olijfolie. Schep alles om, zodat alles goed gemengd wordt.
 4. Mix de gehakte walnoten en geraspte wortel er als laatste door. Gebruik hierbij een spatel of lepel. Het is best een stevig mengsel dus het is een mooie armspier oefening.
 5. Verdeel het mengsel in het cakeblik, druk een beetje aan en bak in ongeveer 45 minuten af. Test na 40 minuten even met een satéprikker of de cake klaar is. Steek deze erin, haal hem eruit en controleer of de prikker er droog en schoon uit komt. Zo ja, dan is je cake klaar.
 6. Haal de wortelcake uit de vorm met het papier er nog omheen, leg op een rooster en laat minimaal 30 minuten afkoelen voordat je de cake gaat aansnijden.
Wij vonden het brokkelige van de carrot cake wel lekker
Wij vonden het brokkelige van de carrot cake wel lekker

Ingrediënten wortelcake 2

De tweede versie carrot cake bevat ei-vervangers door het gebruik van lijnzaad met water. Hiermee hoopte ik meer binding te krijgen in de cake. Ook heb ik de palmsuiker vervangen door dadels en heb ik de baking soda weggelaten.

 • Volkorenmeel, 300 gram
 • Bakpoeder, 10 gram
 • Koekkruiden, 3 theelepels
 • Zout, 1 theelepel
 • Dadels, fijngehakt, 100 gram
 • Walnoten, gehakt, 70 gram
 • Geraspte wortel, 150 gram
 • Amandelmelk, 180 ml
 • Olijfolie, 80 ml
 • Gebroken lijnzaad, 2 eetlepels
 • Lauwwarm water, 5 eetlepels
Wortelcake versie 2, nat en sappig
Wortelcake versie 2, nat en sappig

Bereiding variant 2: sappig en plakkerig

 1. Als eerste bereid je de ei-vervanger. Meng het gemalen lijnzaad samen met het water. Laat dit zo’n 10 minuten rusten en klaar zijn je nep-eieren.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in met plantaardige boter en vorm er met je handen een vel ovenpapier in.
 3. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Dus doe de volkorenmeel, bakpoeder, koekkruiden en zout bij elkaar en mix alles goed door. Dit kun je doen met behulp van een garde.
 4. Met behulp van je handen mix je de gehakte dadels door het mengsel.
 5. Roer dan de amandelmelk, het lijnzaad/water papje en olijfolie er doorheen. Schep alles om, zodat alles goed gemengd wordt.
 6. Mix nu ook de gehakte walnoten en geraspte wortel er als laatste door. Gebruik hierbij een spatel of een lepel. Het is best een stevig mengsel dus het is een mooie armspier oefening.
 7. Verdeel het mengsel in het cakeblik, druk een beetje aan en bak in ongeveer 45 minuten af. Test na 40 minuten even met een satéprikker of de carrot cake klaar is. Steek deze erin, haal hem eruit en controleer of de prikker er droog en schoon uit komt. Zo ja, dan is je cake klaar.
 8. Haal de wortelcake met het ovenpapier er nog omheen uit de vorm, leg op een rooster en laat minimaal 30 minuten afkoelen voordat je de cake gaat aansnijden.
Cake versie 2 is sappig, maar heeft een goede binding
Cake versie 2 is sappig, maar heeft een goede binding

Ingrediënten wortelcake 3

Omdat de tweede versie vrij nat was heb ik minder amandelmelk toegevoegd en de dadels weer vervangen door palmsuiker. Weliswaar minder suiker dan in het eerste recept, maar nog steeds zoet genoeg. Tenminste, voor ons zeker. Ook heb ik de baking soda weer toegevoegd voor een betere rijzing. Nu is de cake minder nat en heeft een betere binding. Missie geslaagd, voor ons heeft deze wortelcake de perfecte structuur en binding.

 • Volkorenmeel, 300 gram
 • Bakpoeder, 1 theelepel
 • Baking soda, 1 theelepel
 • Koekkruiden, 3 theelepels
 • Zout, 1 theelepel
 • Palmsuiker, 60 gram
 • Walnoten, gehakt, 70 gram
 • Geraspte wortel, 150 gram
 • Amandelmelk, 140 ml
 • Olijfolie, 80 ml
 • Gebroken lijnzaad, 2 eetlepels
 • Warm water, 5 eetlepels
Variant nummer 3 heeft een mooie structuur voor ons
Variant nummer 3 heeft een mooie structuur voor ons

Bereiding variant 3; ‘precies goed’

 1. Als eerste bereid je de ei-vervanger. Meng het gemalen lijnzaad samen met het water. Laat dit minimaal 10 minuten rusten en klaar zijn je nep-eieren.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in met plantaardige boter en vorm er met je handen een vel ovenpapier in.
 3. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Dus doe de volkorenmeel, bakpoeder, baking soda, koekkruiden, palmsuiker en zout bij elkaar en mix alles goed door. Dit kun je doen met behulp van een garde.
 4. Roer dan de amandelmelk, het lijnzaad/water papje en olijfolie er doorheen. Schep alles om, zodat alles goed gemengd wordt.
 5. Mix nu ook de gehakte walnoten en geraspte wortel er als laatste door. Gebruik hierbij een spatel of een lepel. Het is best een stevig mengsel.
 6. Verdeel het mengsel in het cakeblik, druk een beetje aan en bak in ongeveer 45 minuten af. Test na 40 minuten even met een satéprikker of de cake klaar is. Steek deze erin, haal hem eruit en controleer of de prikker er droog en schoon uit komt. Zo ja, dan is je wortelcake klaar.
 7. Haal de cake met het ovenpapier uit de bakvorm en zet op een rooster zodat er lucht onderdoor kan circuleren. Laat minimaal 30 minuten afkoelen voordat je de cake gaat aansnijden.
Recept 3, niet te droog en niet te nat
Recept 3, niet te droog en niet te nat
Van deze carrot cake kun je prima plakjes snijden
Van deze carrot cake kun je prima plakjes snijden

Help, mijn cake barst open!

Mijn eerste en derde variant carrot cake barsten duidelijk open. Zelf vind ik dit totaal geen probleem. Integendeel zelfs, het ziet er rustiek uit en de korst wordt lekker knapperig. Maar misschien wil je helemaal geen cake die scheurt en vind je het niet mooi of misschien wil je er nog frosting overheen smeren. Je kunt het barsten van de wortelcake eigenlijk heel simpel voorkomen. Maar eerst moet je weten waarom een cake gaat scheuren.

Waarom barst de cake?

Het scheuren komt doordat de cake te snel gaar wordt. Tijdens het bakken rijst de cake. De bovenkant wordt droger dan de binnenkant. Hierdoor rijst de binnenkant verder waardoor de cake aan de bovenkant scheurt. Je zou dus kunnen zeggen dat de cake te snel rijst en gaar wordt. Wanneer je niet wilt dat de cake openscheurt, zal je de cake dus de tijd moeten geven om op een rustig tempo te rijzen. Dat doe je simpelweg door op een lagere temperatuur te bakken. Bijvoorbeeld 75 minuten op 160 graden, maar let wel op want elke oven is anders. Dus het kan zijn dat jouw oven een andere baktijd nodig heeft.

Cake bewaren

De wortelcake kun je het beste in de koelkast bewaren, hier blijft hij wel enkele dagen goed. Snij de cake in plakken zodra deze afgekoeld is. Zelf verdeel ik de plakken in plastic bakjes die je goed kan afsluiten met een deksel, waardoor je gemakkelijk alleen de plakken pakt die je wilt opeten. Op het Internet lees ik vaak dat je de plakjes moet inpakken met vershoudfolie, maar dat is natuurlijk niet duurzaam. Wanneer je de carrot cake langer wilt bewaren kan dat ook. In de diepvries blijft het zo’n 3 maanden goed.

Heerlijke wortelcake met walnoten en weinig suiker
Heerlijke wortelcake met walnoten en weinig suiker

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD