Lees ons artikel

Port Antonio, Jamaica

maandag 1 juli, 2019 - door errer backdrops

Vanuit Oche Rios reizen we verder met de Knutsford bus richting Port Antonio. Het is een rit van ongeveer ongeveer 2,5 wat ons samen 35 usd kost. Tijdens de busrit wordt er een Jurassic Parc film afgespeeld met het geluid zo ontzettend hard alsof iedereen in de bus doof is. Wie geeft er nou om deze film vragen wij onszelf af. Voor ons speelt de film zich buiten af, want het is er zo ontzettend mooi. Een bergachtige route waarbij droomstranden worden afgewisseld met ongerepte natuur.

Eenmaal aangekomen in Port Antonio worden we afgezet bij het speciale Knutsford station waar de dure charter taxi’s alweer staan te wachten. ‘No, thank you’ zeggen we en we lopen een klein stukje verder om vervolgens elders een route taxi aan te houden.

Vervoer met een minibus

De route taxi brengt ons naar het algemene busstation van Port Antonio. We stappen uit en stappen direct over in een lokale minibus waar routetaxi op staat geschreven. Dit busje vertrekt overigens pas wanneer deze volgepakt is met mensen. En dan bedoel ik ook echt afgeladen vol. Het aantal zitplaatsen zegt hier helemaal niets, je kruipt gewoon bij elkaar op schoot en dan nog passen er van allerlei goederen bij. Alles is hier immers ‘no problem’.

Na ongeveer 20 minuten wachten op het vertrek rijdt de minibus richting onze bestemming, tenminste dat hopen we. De bestuurder weet helemaal niet waar hij moet stoppen, maar er is slechts één richting zo lijkt het. Aangezien we helemaal achterin het busje zitten en er harde muziek galmt is communicatie met de chauffeur onmogelijk.

We kletsen wat met een jonge Jamaicaan die ook in het busje zit. Enthousiast vertelt hij over zijn werk als meubelmaker en laat ons foto’s zien van zijn creaties. In Jamaica zie je overigens veel kunstenaars op straat die met de hand producten vervaardigen zoals bijvoorbeeld houtsculpturen, rieten voorwerpen, aardewerk en hoeden.

Portland, Jamaica
Portland, Jamaica

Portland; groene jungle

Tijdens onze rit zien we duidelijk dat we op het platteland zijn. Een enorme groen en bergachtige omgeving, totaal anders dan de noordwestkust van Jamaica. Port Antonio is niet te vergelijken met Negril en Montego Bay. Er zijn hier slechts een handje vol toeristen, die je nauwelijks op straat ziet. Verder zie je hier enkele kleine accommodaties of juist hele luxe hotels. De natuur is hier ongerept en weelderig. Wij vinden het vreemd dat Port Antonio niet meer toeristen trekt. Al met al weten we nu al dat we hier veel plezier gaan hebben.

Na ongeveer 10 minuten rijden in het volle busje vragen we de chauffeur via medereizigers die voor ons zitten of hij Polish Princess Guesthouse in Fairy Hill kent. Dat is namelijk de Airbnb waar we drie nachten zullen verblijven.

Het blijkt dat hij al te ver was doorgereden. We rollen uit het busje, lopen terug en zoeken naar onze guesthouse. Niemand op straat te bekennen, dus ook niet iemand om ernaar te vragen. Maar gelukkig vinden we onze bestemming in de blakende hitte.

Fairy Hill, Port Antonio

De buurt Fairy Hill is klein en er is verder eigenlijk weinig te beleven, je komt hier dus echt voor de natuur en de rust. Ons verblijf is gelegen op een perfecte locatie, dichtbij diverse bezienswaardigheden waaronder Winnifred Beach en de Blue Lagoon.

Barbara, de eigenaresse van de Airbnb, is een Poolse vrouw die verliefd is geworden op een Jamaicaan en samen hebben zij dit mooie guesthouse gebouwd. Het is hier ook nog eens erg betaalbaar om te verblijven en het is lekker kleinschalig, een enorme aanrader.

Ze verwelkomt ons vriendelijk en laat ons de kamer zien. Het ziet er schoon en prima uit. Op het dak van het guesthouse is een grote patio met een uitzicht waar je u tegen zegt! Terwijl je geniet van een ontbijt kijk je uit over een groene jungle.

Port Antonio is enorm groen
Port Antonio is enorm groen

Omgeving verkennen Port Antonio

Het is al laat in de middag wanneer we aankomen in Port Antonio, maar we gaan natuurlijk nog even op verkenning. Na 30 minuten lopen in de omgeving middenin de jungle voelen we ons echt even alleen op de wereld. Een fantastisch gevoel. Alsof hier nog nooit iemand is geweest en wij degene zijn die het gebied ontdekken.

We vinden een steil pad door het bos dat ons leidt naar Winnifred Beach, een prachtig klein strandje met helder turquoise zeewater. Op het strand zie je enkele typisch Jamaicaanse barretjes en eettentjes. Hier geen luxe restaurants of toeristische attracties maar een laidback vibe en lokale invloeden. Precies waar wij zo op zoek naar zijn in Jamaica. Locals vertoeven hier graag, het is er niet druk en je hoeft ook geen entree te betalen. In plaats van entree kun je hier een kleine donatie doen voor het onderhoud van het strand.

We kopen twee koude Red Stripes en gaan lekker op het strand zitten. Winnifred Beach is ons favoriete strand op Jamaica. Tenminste, voor zover wij het eiland hebben gezien natuurlijk.

Polish Princess Guesthouse

Onze eerste dag in Fairy Hill starten we met een heerlijk ontbijt op de patio van de Airbnb. Elke dag serveert Barbara weer een ander ontbijt en het is dus elke keer een verrassing wat het is. Vandaag krijgen we pannenkoeken met fruit, zo lekker!

Dit is eigenlijk de eerste keer dat we een verblijf inclusief ontbijt hebben in Jamaica en daar genieten we intens van. Blijf dat we even niet op zoek hoeven naar eten, want soms is het lastig om lekker en gezond eten dichtbij te vinden.

Er zijn weinig eettentjes te vinden als je buiten de steden verblijft. Naast de pannenkoeken krijgen we voor het eerst de bekende Blue Mountain koffie voorgeschoteld, iets wat je natuurlijk moet proeven wanneer je in Jamaica bent want die is intens lekker.

Polish Princess Guesthouse, Fairy Hill, Port Antonio, Jamaica
Polish Princess Guesthouse, Fairy Hill, Port Antonio
Polish Princess Guesthouse, Fairy Hill, Port Antonio, Jamaica
Polish Princess Guesthouse, Fairy Hill, Port Antonio

Monkey Island, Port Antonio

Nadat we ons ontbijt gegeten hebben, willen we de beroemde Blue Lagoon bezoeken. Vanaf ons verblijf kun je er gewoon heen lopen, dit een afstand van ongeveer 20 minuten. De Blue Lagoon doet zeker zijn naam eer aan, want het is er fantastisch. Dit moet je zeker gaan bekijken wanneer je in Jamaica op vakantie bent!

Wederom zijn wij de enige bezoekers op dat moment en zien we letterlijk geen enkele toerist. Wel zien we weer enkele sjacheraars die ons van alles willen verkopen.

Het is even uitzoeken hoe je moet lopen zodra je hier aankomt. Er staan enkele Jamaicanen te chillen, maar ze vertellen ons niet hoe we de Blue Lagoon kunnen bereiken, erg jammer. Ik denk dat dit komt omdat ze ons eerst een boottocht richting Monkey Island willen verkopen, een klein eiland dichtbij de Blue Lagoon. Die bieden ze je direct aan zodra je aan komt lopen.

De boottocht gaat over de Blue Lagoon en vaart ook langs luxe hotels en villa’s van bekende celebs. Voor 20 USD per persoon brengt hij ons naar het eiland en haalt ons op wanneer we dat zelf willen. Het is een leuk eiland, maar de Blue Lagoon zelf vonden wij meer de moeite waard.

Monkey Island, Port Antonio, Jamaica
Monkey Island, Port Antonio, Jamaica
Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica
Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica

Blue Lagoon, Port Antonio

Nadat hij ons weer van het eiland ophaalt en weer afzet op het vasteland willen we graag een sprong in de Blue Lagoon nemen. Alleen moet je dus even weten hoe je daar komt. Eerst lukt het ons niet om het pad eromheen te vinden, maar uiteindelijk laat een local ons zien hoe je moet lopen. Vanaf de steiger moet je door het water (kniehoogte) lopen om vervolgens op een plateau te klimmen en vanaf daar kun je verder lopen om de Blue Lagoon verder te bekijken. Hier kun je relaxen en natuurlijk zwemmen.

De plek is adembenemend, het water heeft verschillende tinten turquoise en blauw en wordt omringt door groene jungle. Locals geloofden vroeger dat de Blue Lagoon bodemloos was, maar de diepte is maar liefst zo’n 55 meter. Het water is een mix van zoet en zout en warm en koud en de Blue Lagoon is zowel met de zee als met natuurlijke waterbronnen verbonden. Bijzonder om hier te mogen zwemmen. Bijkomend voordeel is dat we de plek voor onszelf hebben, want wederom geen toerist te zien.

Ooit was deze plek de filmset voor de film Cocktail met Elisabeth Shue en Tom Cruise. Verder was deze omgeving erg populair in de jaren 60, voornamelijk onder celebrities.

Bamboevlot, Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica
Bamboevlot, Blue Lagoon, Port Antonio
Blue Lagoon in Portland, Jamaica
Blue Lagoon in Portland, Jamaica
Mineral spring, Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica
Mineral spring, Blue Lagoon, Port Antonio

Frenchman’s Cove, Port Antonio

Rond de middag willen we richting Frenchman’s Cove lopen, maar we realiseren ons dat dit te ver is. En dus nemen we de route taxi die ons na 10 minuten rijden afzet.

Entree is hier 10 usd per persoon. Frenchman’s Cove is absoluut een fantastische plek en voelt als paradijs! Wit zand en turquoise water, waarbij de rivier overgaat in de zee. Perfect om hier de rest van de dag te spenderen.

Ondanks dat je hier een middag geweest moet zijn, vinden wij Winnifred Beach veel leuker. Dat komt door de sfeer die daar hangt, het is er veel meer laidback en ook minder toeristisch. Hier bevinden zich locals die gewoon willen relaxen met een koude Red Stripe. Frenchman’s Cove trekt daarentegen meer de jetset aan en er hangt zelfs een ietwat arrogante vibe wat ons betreft.

Strand Frenchman's Cove, Jamaica
Strand Frenchman’s Cove, Jamaica
Schommel bij Frenchman's Cove, Jamaica
Schommel bij Frenchman’s Cove
Rivier Frenchman's Cove, Jamaica
Rivier Frenchman’s Cove, Jamaica

Ga zeker naar Winnifred Beach

Na het genieten van wederom een heerlijk ontbijt van roerei met vers fruit besluiten we om onze tweede dag te relaxen op Winnifred Beach aangezien we behoefte hebben aan rust.

Daarnaast kun je er snorkelen, rondlopen, rum drinken en vooral lekker eten. Ons plan is om op het strand bij één van de eettentjes te gaan eten op het einde van de dag.

Rond een uur of 18:00 kiezen we een tentje uit en een vriendelijke Jamaicaan laat ons twee vissen zien. Hij vraagt of hij deze zal klaarmaken voor ons en verzekert ons ervan dat ze vandaag gevangen zijn.

Lachend kijken we elkaar aan en bevestigen vriendelijk dat we de vis wel willen proeven. Terwijl de vis bereid wordt, nippen wij aan een rum cola met onze voeten in het zand en ons hoofd in de zon met uitzicht op zee. Do I need to say more?!

De vis wordt gestoomd en er worden een heleboel verse kruiden gebruikt, die geur alleen al!. Bij de vis serveert hij gebakken banaan en groenten. Een maaltijd waar je op hoopt wanneer je op vakantie gaat in Jamaica.

We betaalden voor de vis, 2 Red Stripes en 2 rum cola 1800 JMD, dit komt neer op ongeveer 15 euro, ontzettend goedkoop dus.

Vis bereid op het strand, Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica
Vis bereid op het strand, Winnifred Beach, Port Antonio
Eettentjes op Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica
Eettentjes op Winnifred Beach, Port Antonio
Houten huisje, Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica
Houten huisje, Winnifred Beach, Port Antonio
Winnifred Beach., Port Antonio, Jamaica
Winnifred Beach., Port Antonio
Publiek strand Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica
Publiek strand Winnifred Beach, Port Antonio
Paradijs, Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica
Paradijs, Winnifred Beach, Port Antonio

Ga naar Port Antonio!

Portland is zeker weten het mooiste gebied van Jamaica. Natuur is adembenemend, het is er niet toeristisch en er hangt een relaxte sfeer. Het is een rustig gebied en je voelt je er meer welkom dan op andere delen van het eiland. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Jamaicanen hier vriendelijker zijn dan in Negril. Ook zijn de verkopers er minder agressief.

Activiteiten in Port Antonio:

  • Blue Lagoon. Wanneer je aankomt bij de Lagoon loop je naar rechts, hier moet je een stukje door het water lopen. Eenmaal bij de lagoon kun je rondlopen, gaan liggen en natuurlijk zwemmen.
  • Winnifred beach. Geen entree, geweldige sfeer en fantastisch eten.
  • Frenchman’s Cove Beach. De moeite waard om een middag heen te gaan. Entree 10 USD per persoon.
  • Raften op de Rio Grande.
  • Boston Bay Beach.
  • Ga naar de Reach Falls. Wij zijn er niet geweest, maar als we een huurauto hadden tijdens ons verblijf, waren wij zeker gegaan. Het is ongeveer een uur rijden vanaf Port Antonio.

Slaaptips:

  • Polish Princess Guesthouse. Schone kamers, goed uitvalspunt voor bezienswaardigheden, geweldig ontbijt, betaalbaar en bovendien is Barbara enorm vriendelijk.

Eettips:

  • Geniet van lokaal eten op Winnifred beach.
  • Woody’s Low Bridge Place.
  • Eet een pattie in het centrum van Port Antonio.
Zwemmen in de Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica
Zwemmen in de Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica

maandag juli 1, 2019