Ga naar vegan recept

Worteltjes uit de oven

zondag 20 september, 2020 - door

Heerlijk genieten, deze worteltjes uit de oven! Heb jij ook altijd bepaalde groentes standaard in huis? Zoals paprika, ui, komkommer en tomaten? Dat geldt bij ons ook voor wortelen, want je kunt er echt alle kanten mee op. Wij vinden deze oranje kanjers veelzijdig en lekker. Meestal hebben we peen of bospeen in huis en verwerken dit vaak rauw door een salade of in een roerbak. Of gewoon om tussendoor als snack te eten. Maar worteltjes zijn ook heel lekker in de oven en dat is ontzettend simpel.

Bospeen karameliseren in de oven

In dit recept marineer ik de bospeen met balsamico azijn en ahornsiroop, maar je kunt ook prima de wortels marineren met alleen olijfolie en kruiden naar keuze. De ahornsiroop zorgt ervoor dat ze lekker zoet gaan smaken en de balsamico zorgt voor een subtiel bittere smaak. Deze gekarameliseerde worteltjes passen overal bij en kun je altijd serveren. Gewoon op een doordeweekse dag, maar ook op een chic kerstdiner. Voor erbij heb ik nog een simpel sausje gemaakt bestaande uit yoghurt mayonaise en balsamico azijn.

Ingrediënten

 • Bospeen, 1 hele bos
 • Witte ui, 2 stuks, in vier parten
 • Ahornsiroop biologisch, 2 eetlepels
 • Balsamico azijn, 1 eetlepel
 • Olijfolie, 1 eetlepel
 • Knoflook, 3 tenen, gepeld en gehalveerd
 • Optioneel: garneer met verse peterselie en zeezout
Gekarameliseerde worteltjes uit de oven
Gekarameliseerde worteltjes uit de oven

Recept worteltjes uit de oven

 1. Zet de oven alvast aan op 200 graden.
 2. Verwijder het groene loof van de wortelen, maar laat een klein kontje zitten. Dit staat gewoon leuk wanneer je de worteltjes serveert.
 3. Spoel de wortelen goed af onder de kraan en maak ze vervolgens goed droog met een theedoek.
 4. Halveer de wortels in de lengte tenzij ze al erg dun zijn. Ik had er ook hele dikke tussen zitten die wel in vieren gesneden moesten worden. Zorg er in ieder geval voor dat ze niet te dik zijn en allemaal ongeveer gelijk.
 5. Pak een grote ovenschaal of bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg de bospeen, knoflook en uien daarin. Mijn bakpapier was op dus ik heb de wortels in een ovenschaal gedaan. Beter is denk ik wel om ze op de bakplaat te leggen, want dan kun je de wortels beter van elkaar scheiden.
 6. Maak de marinade aan door de balsamico azijn, ahorn, olijfolie bij elkaar te doen en giet dit over de groentes. Zorg dat alle worteltjes goed met de marinade in aanraking komen. Gewoon lekker met je handen husselen.
 7. Leg alles in de ovenschaal of ovenplaat en spreid alles zo goed mogelijk.
 8. Plaats in de oven voor zo’n 45 minuten. Onze oven gaat niet hard dus bij een ander zou het zo maar 30 minuten kunnen zijn.
 9. Keer ze halverwege even om en laat de wortelen mooi verkleuren, maar niet aanbranden. Prik met een vork om te testen of ze zacht zijn. Serveer met de balsamico mayonnaise en/of balsamico azijn.

Tips

 • Je kunt de worteltjes eerst 3 minuten voorkoken wanneer je ze sneller zacht wil hebben, maar in principe is dat niet nodig.
 • Maak er een simpele saus bij van mayonaise en balsamico azijn.
 • De worteltjes zijn lekker met aardappeltjes uit de oven of serveer er couscous bij.
 • Combineer met spruitjes.
Wortels met uien en knoflook uit de oven
Wortels met uien en knoflook uit de oven

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD